ELS DESASTRES NATURALS:

En aquest blog parlarem dels desastres naturals.
Són canvis geogràfics i atmosfèrics que alteren greument l'ambient físic, a causa de condicions climàtiques greus o extremes. Com per exemple: tifons, huracans, inundacions, incendis forestals...

DOSSIER

dilluns, 14 de març del 2011

Els desastres naturals en el món del cinema


El cinema ha pres els desastres naturals com un dels temes estrella per a crear pel•lícules basades en aquets esdeveniments que també succeeixen en la realitat. El que pretenen és informar als espectadors de les seves causes i les conseqüències que deixen al seu pas sense allunyar-se massa dels fets reals. Aquest gènere utilitza efectes especials per a crear un espai més impactant i també produir temor a les adversitats climàtiques que passen al món.
Fa poc va sortir a la gran pantalla ‘’The Road’’ una pel•lícula basada en la novel•la del guanyador del premi Pulitzer, Cormac McCarthy. Aquesta adaptació ens permet veure la imatge d’un món destruït que va estremir a milions d’espectadors, però malgrat tot no ens adonem de les catàstrofes que succeeixen al nostre planeta i que són igual o pitjors de devastadores. Un altre exemple seria la pel•lícula 2012, la recent creació de Roland Emmerich. Aquest reconegut director també va tractar els desastres naturals en films com ’’Independence day’’. Una de les millor produccions en aquet gènere és ’’Terremoto’’ del director Charlton Henson. Destaca per les seves imatges amb grans efectes especials que van impressionar als amants del cinema. Aquesta creació es pot veure reflectida en esdeveniments de l’actualitat com els recents terratrèmols de l’illa d’Haití o a Xile. La adaptació de la novel•la de Sebastian Junger (La tormenta perfecta) és un clar exemple que ens mostra conseqüències desastroses i situacions de pànic davant d’una gran tempesta. En aquesta pel•lícula els dos protagonistes principals, George Clooney i Mark Wahlberg donaven vida a una situació prou real en la que una gran tempesta posava en situació de perill a uns pescadors que es trobaven al mar. En aquest film es poden veure imatges de ones gegantines que per exemple en la realitat també van provocar la mort de moltes persones en un creuer al Mediterrani.
Un dels esdeveniments que amoïnen als científics actuals entre molts altres és el despreniment de grans icebergs com el de fa pocs dies al glacial de Mertz. Amb aquest exemple s’han pogut crear pel•lícules com ’’El día de mañana’’ en la que s’explica de forma espectacular les conseqüències d’aquest successos i la situació de pànic que es crea a ciutats molt conegudes com Tokio, Nova Delhi o Nova York on es provoquen per aquest motiu: huracans, tornados, inundacions...
Per tant podem dir que en el cinema es poden veure pel•lícules que ens mostren situacions i esdeveniments reals, basats en catàstrofes naturals que ja s’han produït al nostre planeta però també es creen films irreals basats en la ficció i que creen gran expectació per al públic que segueix el tema relacionat amb els desastres naturals.
Dins dels films més destacats en desastres naturals podem observar canvis i avenços molt importants en l’àmbit social i tècnic que amb el pas dels anys és fan més notoris. Les pel•lícules més antigues utilitzen temes religiosos i tabús per a justificar els fets que succeeixen i sobretot destaquen l’arribada de la fi del món. En canvi en l’actualitat les pel•lícules es basen en causes científiques com pot ser el canvi climàtic que provoca grans desastres naturals arreu del món. També hi ha canvis tècnic com la millora dels efectes especials que creen una atmosfera més impactant i realista. Les imatges són més autèntiques i estan millor realitzades. Dues pel•lícules on es poden comprovar aquets avenços tècnics són El día después de mañana (2004) i 2012 (2009). Només amb 5 anys de diferència podem observar la gran millora en efectes especials, imatges molt més impactants i reals, i sobretot utilitzen la música per acabar de donar el toc final d’impacte a la pel•lícula.

1 comentari:

  1. Un altre gènere que també ha creat expectació sobre els desastres naturals ha sigut el cinema. Gràcies als seus avenços i els seus efectes especials, els creadors d’aquestes pel•lícules poden conscienciar a tots dels perills que tenen aquest tipus de catàstrofes i també ajuden a que la gent respongui davant d’una situació real.

    ResponElimina