ELS DESASTRES NATURALS:

En aquest blog parlarem dels desastres naturals.
Són canvis geogràfics i atmosfèrics que alteren greument l'ambient físic, a causa de condicions climàtiques greus o extremes. Com per exemple: tifons, huracans, inundacions, incendis forestals...

DOSSIER

dilluns, 28 de febrer del 2011

Desastres naturals relacionats amb la terra i altres


Colades de fang

Una colada de fang és una massa de roca sedimentària formada per elements de gra molt petits (argila, marga), la qual, en amarar-se d'aigua, adquireix la plasticitat suficient per a desplaçar-se en forma de riu de fang. Les colades de fang tenen un alt contingut de material sòlid i una alta densitat. S’anomenen lahara si contenen materials d’origen volcànic.


Desprendiment


Els desprendiments són la caiguda lliure de masses rocoses que s’han separat del vessant d’una muntanya. Aquests afecten majoritàriament les carreteres i els pobles o ciutats situats a les muntanyes on poden causar moltes víctimes.


Terratrèmol


Conjunt de sacsejades de la superfície terrestre a causa d’un moviment brusc de les plaques tectòniques. Els terratrèmols es poden mesurar segons els danys provocats: escala Mercalli, o segons l’amplitud de les seves ones sísmiques: escala Richter. Encara que els terratrèmols poden afectar qualsevol zona, la seva immensa majoria succeeixen al cinturó circumpacífic, mentre que la resta es distribueix entre el cinturó alpinohimalaià, les dorsals oceàniques i els rift africans. El terratrèmol més fort enregistrat en tota l’història va succeir el 1556 a la província de Shanxi. Recentment els terratrèmols més destructius dels últims anys van ser el de Sumatra del 2004, i el d’Haití el 2010.

Epidèmia, endèmia i pandèmia


El desastre natural per excel·lència, la malaltia, es produeix quan una determinada enfermetat supera les previsions del científics. Quan una malaltia provoca una quantitat de morts superiors a l’esperada es denomina epidèmia, quan aquesta perdura durant molt de temps es denomina endèmia i finalment, quan afecta tot el món s’anomena pandèmia. Les epidèmies són el desastres naturals que més morts ha provocat al llarg de la història (la pesta negra va matar entre un quart i un terç de la població en tot el món i va durar entre els segles XIV i XVIII o la verola, ambdues ja completament erradicades). Actualment la pandèmia més important és la del VIH que s’ha emportat les vides de 25 milions de persones des que es va descobrir el 1980.


Impacte astronòmic


L’impacte astronòmic és una explosió causada per l’impacte d’un meteorit, asteroide o cometa(o altres cossos de probabilitat d’impacte gairebé nul·la com els satel·lits o els planetes) contra la superfície terrestre. Aquestes explosions són tan destructives com poc freqüents però poden causar danys tan enormes com l’extinció completa de totes les espècies d’èssers vius del planeta i la corrupció de l’atmòsfera del planeta.


Fam


La fam com a desastre natural és una situació on la quantitat de població és molt superior a la quantitat d’aliments disponibles. Segons el projecte Proyecto Hambre de les Nacions Unides cada dia moren 24000 persones a causa de la fam o per malalties relacionades amb ella. Aquesta és la primera causa de mort en tot el món i hi ha nombroses organitzacions de renom que batallen contra ella: la FAO, moltes oenegés i la WFP. La zona més afectada per la fam és Àfrica on la fam és causada per les sequeres, els conflictes armats o per la combinació de les dues.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada