ELS DESASTRES NATURALS:

En aquest blog parlarem dels desastres naturals.
Són canvis geogràfics i atmosfèrics que alteren greument l'ambient físic, a causa de condicions climàtiques greus o extremes. Com per exemple: tifons, huracans, inundacions, incendis forestals...

DOSSIER

dissabte, 26 de febrer del 2011

W.Turner


Un dels pintors més destacats de l’antiguitat que pintava obres relacionades amb els desastres naturals és Joseph Mallord William Turner. Avui en dia podem trobar moltes de les seves obres en una impressionant exposició al museu Metropolità de Nova York. Va néixer l’any 1775, a Covent Garden (Londres). Les seves obres van evolucionar del típic paisatge idealitzat a obres dedicades a imatges de vaixells de vapor, recreacions de passatges bíblics, a la reinvenció d’episodis mitològics o històrics i episodis de l’antiguitat. Per exemple pintures com: La mañana después del diluvio, La batalla de Trafalgar, Tormenta de la nieve... També li agradava molt documentar la historia recent en imatges interessants per a crear reportatges gràfics, com per exemple l’incendi del Parlament anomenat originalment ’’The Burning of the Houses of Lords and Commons’’ del qual en va ser testimoni. A Turner sempre li havia fascinat les coses tràgiques, i això ho va fer reflectir en les seves obres utilitzant diferents classes de catàstrofes: desastres marítims, cataclismes naturals i guerres...però no per aquesta raó va perdre la habilitat de imaginar paisatges tranquils amb una bellesa impressionant. Turner fusionava elements clàssics amb elements de avantguarda, utilitzava tècniques radicals per a aquella època artística com per exemple taques per a suggerir coses que no estaven en aquell lloc, etc. Després de la seva mort l’any 1851, va deixar totes les seves obres al públic britànic com un llegat cultural nacional, un acte de generositat sens dubte. Tot i que era un artista que va coquetejar amb el gusto convencional, es va aventurar amb l’art del impressionisme, expressionisme, i en ocasions amb l’abstracció. Per al públic d’aquells temps, el seu art resultava molt agressiu, en comptes de projectar la imaginació, frustrava i incomodava. Molts no van acceptar les característiques de les obres de Turner, però ell va lluitar pel seu tipus d’art i va donar lloc a l’època del modernisme. La conclusió és que per molt agressives que fossin les seves obres i diferents a les ideologies de l’època ell va defensar-les i només plasmava la realitat de les catàstrofes naturals i dels esdeveniments que passaven sense cap tipus de límit.

2 comentaris:

  1. W.Turner va ser un d’aquets grans artistes que utilitzava les catàstrofes naturals com a tema d’inspiració en les seves obres. Sobretot creava obres molt abstractes i també dibuixava paisatges naturalistes.

    ResponElimina
  2. Com abans, Aintzane, em falta aportació personal. Aportes molta informació que has trobat, però poca informació teva, personal. I, aquest quadre que mostres, quin és, de tots els que enumeres? per què l'has triat, si el pintor en té tants?

    ResponElimina