ELS DESASTRES NATURALS:

En aquest blog parlarem dels desastres naturals.
Són canvis geogràfics i atmosfèrics que alteren greument l'ambient físic, a causa de condicions climàtiques greus o extremes. Com per exemple: tifons, huracans, inundacions, incendis forestals...

DOSSIER

dilluns, 28 de febrer del 2011

Taipei 101




Arquitecte: C.Y. Lee & Partner
Companyia contractista: KTRT Joint Venture
Companyia gestora: Urban Retail Properties Company
Lloc: C/Sung-Chih 8, Districte Hsin-Yi , Taipei, Taiwan


El Taipei 101 és un edifici amb un pes total de 705130 tones que va ser obert al públic el 31 de desembre del 2003. TAIPEI és l’abreviatura de Tecnology, Art, People, Environment i Identity; i 101 representa superar el cent per cent i perfeccionar-se més encara. Segons el llibre Guiness el Taipei 101 té el rècord en: l’estructura més alta, el sostre més alt i el pis més alt ocupat. Aquests rècords els va amntenir fins el 2010, quan el va superar el Burj Califa.
El Taipei 101 inclou: oficines de venda al detall(pisos 1-4), un gimnàs(pisos 5-6), oficines(pisos 7-84), restaurant(pisos 86-88), plataforma d’observació(pisos 81, 91 i 101) i instal·lacions de comunicació(pisos 92-100). Té els dos ascensors més ràpids del món que arriben a una velocitat màxima de 1010m/min i es desplacen entre els pisos -1 i 89 en 39 segons. També té un amortidor d’inèrcia de 900 tones, situat en el pis 87, per contrarestar terratrèmols i tifons que es pot veure des dels pisos restaurant i des de la plataforma d’observació.
Inicialment el Taipei havia de ser un gratacel de 66 plantes que simbolitzaria l’emergent Taiwan, però al 13 de gener de 1998, la ceremònia del començament de la construcció, es va decidir cambiar el disseny original i elevar la quantitat de pisos fins 101. Per culpa d’aquest canvi la construcció es va retardar, i la primera columna es va aixecar en l’estiu del 2000. El 31 de març del 2002 5 obrers es van morir aplastats per dues grues que van caure del pis 56 durant un terratrèmol de 6,8 graus a l’escala de Richter. La construcció es va parar i va continuar després d’una inspecció. Durant la construcció es van produir uns quants incendis en els podis. Durant la setmana del 10 al 16 d’agost del 2003 va superar el record Guiness de l’estructura més alta de les torres Petronas. El Taipei es va obrir durant la vigília de l’any nou del 2004, el van inaugurar l’alcade de Taipei, Ma Ying-jeou, i el portaveu de la Legislació, Wang Jin-pyng.

Conclusió i opinió personal


Aquest edifici és una aplicació pràctica de la enginyeria antisísmica, com l’amortidor d’inèrcia i l’amortidor multifreqüència. El Taipei 101 has passat il·lès molts terratrèmols i huracans desde la seva construcció i, per tant, podem dir que l’enginyeria antisísmica existeix, funciona i aquest edifici n’és un exemple.
Evidenment el Taipei 101 és una meravella de l’enginyeria, tant de la civil com de la l’antisísmica, que ha superat numeroses proves durant la seva construcció i que ha aconseguit un merescut rècord Guiness. Però en un país com Taiwan on moltes persones viuen en la pobresa no s’hauria de construir una meravella de l’enginyeria i exhibir una riquesa “falsa”, per molt que els paisos occidentals considerin Taiwan un país emergent, sinó que s’haurien de construir escoles, habitatges assequibles, hospitals, etc. pensant més en la quantitat que en la qualitat.

1 comentari:

  1. Molt bona entrada! Justificada, explicada...ara només falta citar la teva font d'informació i la pàgina d'on has tret la imatge.

    ResponElimina