ELS DESASTRES NATURALS:

En aquest blog parlarem dels desastres naturals.
Són canvis geogràfics i atmosfèrics que alteren greument l'ambient físic, a causa de condicions climàtiques greus o extremes. Com per exemple: tifons, huracans, inundacions, incendis forestals...

DOSSIER

diumenge, 27 de febrer del 2011

Tempestes


Ciclons tropicals(Huracà, Tifó i Cicló)


Huracà, tifó o ciclo tropical són diferents maneres d’anomenar els ciclons tropicals segons el seu punt d’origen (explicat en el mapa de sota). Tots van acompanyats de vents de superfície de més de 160km/h, plujes torrencials i tempestes que es formen en forma d’espiral d’entre 300 i 800km al voltant d’un petit forat de calma(ull de l’huracà).
Els Huracans són denominats amb noms de persones, alternant noms femenins i masculins i generalment noms castellans, francesos i anglesos; ja que són les llengües més parlades a les zones freqüentades per huracans, amb anys d’antelació. Els huracans més destructius dels últims anys són: el Katrina( Nova Orleans), Mitch(Hondures), Fifí(Hondures), Gilbert(Jamaica i Méxic), Andrew(Florida), George(Hispaniola i SE) i Pauline(Carib i costa de Florida). Els tifons més importants dels últims anys són: Fred(Zhejiang) i Àngela(Filipines). Els ciclons més importants dels últims anys són: Bhola(Bangla Desh), Herb(Taiwan) i Nargis(Myanmar).
Tots aquests fenòmens es mesuren amb l’escala de Saffir-Simpson, que consta de cinc punts de perillositat segons la velocitat dels vents que provoca. Els ciclons tropicals provoquen un terç de les víctimes a causa dels desastres naturals.
Quan s’originen els ciclons tropicals s’anomenen d’una altra manera i mentre van guanyant velocitat en els corrents del vent canvien de nom: fins a 17m/s s’anomenen depressions tropicals, entre 17 i 33m/s s’anomenen tempestes tropicals i, finalment, quan passen del 33m/s s’anomenen ciclons tropicals.


Tornado


Un tornado és una columna d’aire que gira violentament i es troba entre el terra i la base d’un cumulonimbus. La majoria de tornados giren amb una velocitat d’entre 64-166 km/h tenen 75m de diàmetre i recorren uns quilòmetres fins a dissipar-se. Els tornados es mesuren, segons els danys que provoquen, amb l’escala Fujita.


Simun


El simun(vent verinós) és un vent molt àrid, portador de pols i sorra i acompanyat d’una calor insuportable(50-60ºC) és un vent que afecta el desert del Sàhara, Jordània, Síria, la península Aràbiga, Israel i Palestina i que té una durada aproximada de 15-20 minuts. Aquest vent té un efecte asfixiador i pot provocar cremadures.


Tempesta


És un fenòmen meteorològic violent acompanyat de precipitacions, llamps, tornados i vents. Es forma quan una depressió és envoltada de zones d’altes pressions, el contacte de les quals provoca uns vents que formen els núvols de la temepesta: els cumulonimbus. La tempesta és un terme molt laxe i engloba en si gran part dels desastres anomenats (ciclons tropicals, tornados, tempestes de neu, plujes engelants, mànegues d’aigua, tempestes elèctrica, etc. Són tots diferents tipus de tempestes)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada