ELS DESASTRES NATURALS:

En aquest blog parlarem dels desastres naturals.
Són canvis geogràfics i atmosfèrics que alteren greument l'ambient físic, a causa de condicions climàtiques greus o extremes. Com per exemple: tifons, huracans, inundacions, incendis forestals...

DOSSIER

dissabte, 26 de febrer del 2011

Enfonsament de l'Atlàntida.


Els desastres naturals no només tenen molta importància al món del cinema sinó que a tot tipus de gènere literari. Hi ha llegendes de l’antiguitat que ens mostren històries relacionades amb aquetes catàstrofes que també succeïen en aquells temps però degut al casi inexistent control de les ciències naturals es quedaven en fets irreals i es creaven històries mitològiques per explicar-les.
L’enfonsament de l’illa de l’Atlàntida és una de les històries més conegudes i interessants entre moltes altres. La llegenda explica que existia en l’antiguitat una gran illa que es trobava a l’estret de Gibraltar, entre les dues columnes de Hèrcules que estaven situades a la costa de la península Ibèrica i el continent africà. El nom de l’illa prové del seu primer rei, Atlas. La llegenda diu que en aquesta illa vivien éssers amb molta intel•ligència, amb una gran riquesa, tota mena de luxes i poder. Aquesta terra era molt fèrtil i rica en metalls preciosos. Es diu que la seva extensió era enorme, fins hi tot podria arribar a ser un continent més gran que Àsia i Àfrica junts, per aquest motiu es tractava de una civilització tan avançada. Però durant un día i una nit va desaparèixer a causa de un gran cataclisme que la va enfonsar sense donar la possibilitat de sobreviure a cap dels seus habitants. Conegut com el poble dels atlants, que va donar nom a l’oceà Atlàntic degut a la situació de l’illa. Aquest fet mitològic es conegut gràcies a la tradició oral que s’ha transmès durant moltes generacions. En aquella època molts historiadors donaven per certa tota aquesta llegenda i donaven total certesa d’aquest desastre natural a causa de la poca informació científica d’aquells temps. A tots els grans historiadors, arqueòlegs i científics de tots els temps els ha semblat una història molt seductora a l’hora de dur a terme investigacions marítimes per tota la zona en busca de pistes o objectes que verifiquin totes les informacions que donen per vàlida aquesta història. També ha creat una gran expectació a molts investigadors degut a les grans riqueses que es mencionaven i per tant s’han fet expedicions al llarg dels anys sense cap resultat positiu.
Com en totes les llegendes sempre hi ha persones que les creuen i d’altres que pensen que son fets històrics poc rellevants i per tant no donen importància a la seva existència, però fins que no es demostri el contrari seguirà sent només un fet mitològic.

1 comentari:

  1. Crec que una part important de la Literatura es basa en fets històrics o mitològics. Per tant, vaig decidir buscar informació sobre el mite de la desaparició de l’Atlàntida perquè va ser a causa d’una catàstrofe natural.

    ResponElimina